Göynük Tarihi Roma, Bizans ve Anadolu tarihi ile iç içedir.
Roma Askeri yolunun “Dadastan” adı ile bilinen ve şimdiki adıyla “GÖYNÜK” olan ilçe geçtiği tarih kitaplarında ifade edilmektedir.
Göynük’ün Bilinen en eski adı Koinon Gallicanon’dur. İlçenin Susuz, Kilciler, Narzanlar, Boyacılar köylerinde ve bu köylerin civarlarında Bizans devrine ait yazı eserleri bulunmaktadır. Ayrıca Kilciler Köyü’nde birde kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldığı zaman kurulan beylikler arasında olan Umurbey Han beyliğinin Merkezi Göynük’tür. Bizanslılarla yapılan çarpışmalarla Osmanlılar Umurbey Han elinden Göynük’ü almıştır. Osmanlının ilk kuruluş dönemlerinde Orhan Gazinin Oğlu, Gazi Süleyman Paşa Göynük’e yerleşerek burada Kendi adı ile anılan Muhteşem bir cami ve birde Hamam (1331-1335) Yaptırmıştır. Osmanlının kuruluş dönemi mimari eseri olan Bu muhteşem cami ve Hamam Halen Kullanılmaktadır. İstanbul’un ikinci defa kuşatılmasından sonra Bizans İmparatoru Yuannis ile anlaşan Yıldırım Beyazıt, Göynük dolaylarından bir kısım ahaliyi İstanbul’da kurulacak İslam Mahallesi için İstanbul’a yerleştirmiştir. Ancak yapılan anlaşma bozulunca Göynüklüler İstanbul’dan ayrılarak Tekirdağ’da Göynüklü Köyü’nü kurmuşlardır.
1453 yılında İstanbul’un Fethinde, Fatih Sultan Mehmet Han Hz’nin Hocası AKŞEMSEDDİN Hz’leri olup, Fetihte büyük katkısının olduğu da tarihe geçmiştir. Bu Büyük Veli AKŞEMSEDDİN Hz’leri Eyüp Sultan Hz’nin Kabrini bulmuş ve Pastörden asırlarca önce Mikrobu keşfetmiştir. Fetihten Sonra Devlet İşlerinden elini Çeken Ak Şemseddin Hz’leri Göynük’e yerleşerek, 15 yıl burada yaşamış ve Göynük’te vefat etmiştir. Bu Büyük Zat’ın Türbesi Göynük’tedir. Bununla birlikte Büyük Velilerden Debbağ Dede Hazretleri ve Ömer Sıkkıni Hz’nin Türbeleri de Göynük’te bulunmaktadır. Cumhuriyet Döneminde idari Teşkilat yeniden Kurulduğundan, Bolu Vilayet olmuş, Göynük, Düzce, Gerede ve Mudurnu Bolu’nun ilk kazalarını oluşturmuşlardır. Halen GÖYNÜK Bolu’ya Bağlı bir İlçedir. 1923’de ilçenin İlk Kaymakamı Hurşit Bey olup bu dönemde Kurtuluş Zaferi anısına İlçenin Hakim tepesine Zafer Kulesi inşa edilmiştir. Halen bu kule tarihi anıtsal yapı olarak korunmaktadır. Her yıl Mayıs ayının son haftası ilçede Ak Şemseddin Hazretlerini Anma günü Etkinlikleri düzenlenmektedir.
Göynük mevcut durumu ile tarihi dokusu bozulmamış ender rastlanan Osmanlı kasabalarından birisidir. İlçemiz en eskisi yaklaşık 700 yıllık eski eser niteliğindeki konut, işyeri, hamam, türbe, hazire, Tarihi Çınar ağaçları gibi tarihi değerlerle süslü olup bu eserler halen işlevlerini sürdürmektedirler.
Lalezar Restaurant ve Kafe: Göynük’te yemek yemek için en güzel mekanlardan biri. Davut Bey’in güler yüzü ve misafirperverliği ile yöresel lezzetleri mutlaka denemelisiniz.
Paşazade Göynük Sofrası: Göynük merkezde, yöresel yemekler, kebap ve pide menüsüne sahip. Biraz kalabalık oluyor, turlar orada yemek veriyor. Fiyatları gayet uygun.