Ayvalık Gezi Rehberi; Ayvalık’ı ziyaret etmeyi, gezi ve tatil yapmayı düşünüyorsanız; Nasıl Gidilir, Nerde Kalınır, Ne yenilip içilir, Nesi meşhur, Hangi aktiviteler yapılır soruları için doğru yerdesiniz.
Özellikle sağlıklı yaşama önem verenler için Kaz Dağlarına sırtını vermiş Ayvalık iklimi ve doğası ile vazgeçilmez bir dinlenme ve tatil destinasyonudur. Bunun yanı sıra eski bir Rum yerleşkesi olması kültür varlığı açısında Ayvalık ve çevresini tarihi doku olarak cazip kılmaktadır.
Ayvalık denince akla ilk gelen zeytin ve bölge zeytinlerinden yapılan kaliteli zeytinyağlarıdır. Ayvalık bölgesinde yetişen zeytinler sofralık tüketimden ziyade daha çok yağ üretiminde kullanılmaktadır. Bir diğer yerel gastronomik ögesi olan Ayvalık Tostu ise Ayvalık yolunda ve sınırları içersinde birçok büfe ve kafenin menüsünde kendine yer bulmuş lezzetli ve doyurucu bir aperatif seçeneğidir.
Ayvalık’a bağlı Cunda Adası ise tarihi doku açısından oldukça zengin bir açık hava müzesi niteliğindedir. Yaz dönemi tatillerinin olmazsa olması denizde yüzme aktivitesi içinde Sarımsaklı bölgesi, plajları ile ünlü yazları olup yoğun talep gören bir sahil lokasyonudur.
”Ayvalık” kelimesinin beldenin ismi olması, 1972 yılında yayımlanan ”Eolya’nın Başkenti Ayvalık”’ olarak Türkçeye çevrilen Yunanca bir kaynakta; yabani ayva meyvesinde veya bölgede yaşayan ve ayva olarak isimlendirilen bir midye türünde kaynaklanabileceği belirtilmiştir. Yanı sıra kaynakta bölgeye ilk yerleşenlerinin Midilli’nin Kydona köyünden veya Girit’in ‘Kydonies’ bölgesinden gelmiş olabilecekleri yönünde bilgiler mevcuttur. Ancak Aioliki kelimesinin (Eolya’nın) form değiştirerek Aiolik’e dönüşmesi ve günümüze Ayvalık ismiyle anılması genel kanaattir. Ayvalık’ı tanımlamak için kullanılan Kydonie isminin, ilk kez İÖ 330 tarihli kaynaklarda geçtiği görülmüştür.
Kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle Ayvalıkta;
Cunda Adasında tarih sokaklarda yürüyüş yapıp restoranlarında balık ve meze çeşitlerinin tadına bakmayı,
Şeytan Sofrasından eşsiz manzaranın sağladığı atmosferde gün batımını seyretmeyi,