Tarihi yapıları, gölü, kedisi, kahvaltısı ve doğal güzellikleriyle il, gidip görmeniz gereken tatil rotaları arasında yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş ayrıca kültür ve inanç turizminin önemli şehirlerinden biri. Türkiye’nin en kalabalık 19.şehridir ve isminin nereden geldiği net olarak bilinmemekte. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Büyük İskender’in, Van Kalesi’ndeki Vank adlı bir mabedin adını şehre verdiğini belirtmektedir.

Van Çevresinde Gezilecek Yerler

– VAN GÖLÜ

Van Gölü ya da yöre halkının tabiri ile Van Denizi, suyu sodalı olan bu gölün etrafı karadan 430 km dir. Bu yüzden bir sahil şeridini andırır. Etrafında sayısız güzellik barındıran gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş Adaları’dır. Adalar, tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Sahil boyunca pek çok adada Ermeni Kilisesi ve manastır kalıntıları görebilirsiniz. Adalara gidiş göl üzerinden teknelerle sağlanır.

– AKDAMAR ADASI

Diğer adalarda da olduğu gibi burada da pek çok kilise ve manasıtır kalıntıları görebilirsiniz. Bu kiliselerden en iyi korunanı Akdamar Adasında bulunan 10. yy’da ki Kutsal Haç Kilisesidir. Kilisenin yapılma amacının 7. yüzyılda İran’dan Bölgeye kaçırıldığı söylenen, İsa’nın çarmıha gerildiği haçın bir parçasının muhafaza edilmesi için olduğu söylenir. Kilisenin 4 tarafı bir birinden farkli tasarlanmıştır. Bölgeye 52, Gevaş ilçesi’ne 12 km uzaktadır. Uçakla ya da otobüs ile Bölgeye ulaştıktan sonra, Gevaş ilçesine bölgeden otobüs seferleri mevcuttur. Gevaş’a geldikten sonra Akdamar İskelesi’nden düzenlenen turlar ile adaya yolculuğunuzu keyifle tamamlayabilir, Kutsal Haç Kilisesini ziyaret edebilirsiniz.

– VAN KALESİ

Bölge il merkezinin sınırları içerisinde olup, merkeze 5 km mesafede bulunmaktadır. Kalede Urartulardan kalma Menua ve II.Sarduri Kaya Mezarları, Sardur Burcu, Analı Kız, Açıkhava Tapınağı ve Surlar bulunmaktadır. Kalenin içerisinde I.Sarduriye ait olduğu tahmin edilen Asur dilinde çivi yazılı kitabeler de mevcuttur. Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları bulunmaktadır. Doğu tarafindaki sur ve kuleler, kuzey batıya bakan kale giriş kapısı, tahkimat ve diger beden duvarları, Yukarı Kale, Süleyman Han Cami ve minaresi ile askeri amaçlı kerpiç ve taştan çeşitli yapılar Osmanlı döneminden kalmadır.

– HOŞAP KALESİ

Bölgeye 60 km, Gürpınar ilçe merkezine ise 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kalenin içerisinde mescit, fırın, sarnıç, köy evleri ve zindan yer almaktadır.

– ÇAVUŞTEPE KALESİ

Bölgenin Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe Köyü’nde Bölgeye 25 km uzaklıkta yer alan kale yukarı ve aşağı kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yukarı kale içerisinde Urartu Baş Tanrısı Haldi’ye ait tapınak ile bir başka açıkhava tapınağı bulunuyor. Aşağı Kalede ise İrmuşini Tapınağı, sarnıç ve saray binaları var.

– PERİ BACALARI

Bölgenin doğal güzelliklerinden biri de Peri Bacalarıdır. Bölgeye 120km uzaklıkta, Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan Peri Bacaları, özellikle yaz mevsiminde binlerce ziyaretçinin akınına uğramakta. Yaklaşık 17 bin Peri Bacasının yanı sıra burada çok sayıda tünel ve mağara da bulunmakta.

– VAN KEDİ EVİ

Kedilerin En Güzeli Van Kedisi sadece Bölgedeki Gölde/Havza’da yaşayan safkan bir kedi türüdür. En önemli özelliği genetik bir bozukluk sonucu oluşan iki farklı göz rengidir. Tüyleri kışın artarken yazın azalır. Temizlik konusunda diğer kedilere göre daha dikkatlidir. Suyu ve yüzmeyi çok sever. Van Kalesi gezinizde Van Kedi Evini de ziyaret edebilirsiniz.

– ŞEYTAN KÖPRÜSÜ

Muradiye ilçesine yaklaşık 4 km.kadar mesafede bulunan Bend-i Mahi Çayı’nın üzerine kurulu olan köprü 17 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindedir. İlhanlı hükümdarları bu bölgeyi Tebriz’den gidiş gelişler için kullanmıştır. Rivayete göre bir düğün konvoyu köprünün üzerinden geçerken köprüye düşmüş ve hayatlarını kaybetmeleri sonucu köprüye bu isim verilmiştir. Bölgenin en önemli tarihi miraslarından biri olan bu köprünün üzerinde müthiş doğa manzarası seyredebilir bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

– MURADİYE ŞELALESİ

Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-iMahi çayı üzerindeki Muradiye Şelalesi, her mevsim ayrı bir manzaraya bürünür. Bahar aylarında rengârenk çiçekler şelalenin güzelliğine güzellik katar. Kış aylarında ise donan şelale suları buzdan kristallere dönüşür. Yüksekliği yaklaşık 50 metredir. Büyüleyici güzelliğe sahip olan Muradiye Şelalesi kamp yapmak isteyenler için de tercih edilir. Muradiye ilçesine yaklaşık 26 km. uzaklıkta olan şelale İl Merkezine ise 80 km. uzaklıktadır.

– ERÇEK GÖLÜ

Tam bir kuş cenneti olan bu göl Van Gölü’nün 30 km. doğusunda yer alıyor. Flamingo, batagan, cılbıt, yaz ördeği gibi yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kuş gözlemcilerinin de uğrak yeri olan Erçek Gölü kuşların konaklama ve üreme alanlarındandır.

– YEDİ KİLİSE

Diğer adıyla Warank Vank Manastırı, Erek Dağının yakınlarında Yukarı Bakraçlı Köyünde bulunmaktadır. Merkeze bağlı olan Yukarı Bakraçlı Köyü İl Merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Yedi kilise: beş kilise, bir çan kulesi ve bir kütüphaneden oluşmaktadır. Burada iki gruptan oluşan yapılar var. Birinci grup yapıda bulunan ve en eski olan kilisenin zamanla tahrip olduğu ve restore edilmediği için sadece apsisi kaldığını göreceksiniz. İkinci grup yapıda ise;

Merkezde bulunan dış mimarisi dikdörtgen olan, iç mimari ise Urartu’ya özgü dörtlü yonca yaprağı şeklinde olan ve içinde dini motifleri barındıran Meryem Ana Kilisesi bulunmakta.

Van’a Ne Zaman Gidilir?

Bölge karasal iklime sahiptir. Kış oldukça sert geçer ve sıcaklık derecesi kışın yaklaşık 150 gün sıfırın altındadır. Yaz ayları sıcak ve kurak olsa da Bölgedeki Göl, şehire serinlik verir. Bölgeyi ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır. Fakat doğa aktivitelerine elverişli özellikleri sayesinde kışın aylarında da gidilebilir. En cazip dönem ise mayıs başı ve temmuz ortasıdır.

Van’ın Nesi Meşhur?

Bölgede akla ilk gelen şeyler Göl, Kedi, Kahvaltısı, otlu peynir, Van Kalesi, Akdamar Adası, Erçek Gölü olmasının yanı sıra bölgenin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de oldukça meşhurdur.

Van’da Ne Yenir ?

Van kahvaltısı, Kavurmalı uşgun ekşilisi, Gavut, Tandır balığı, Murtuğa, Ciğer köftesi.

Van’dan Ne Alınır?

Osmanlı saraylarında çok rağbet gören ermeni ustaların geliştirdiği Van işi savatlı gümüş takılar Van’da alınabilecek en güzel hediyelerin başında gelir.
Van kilimi, nakış nakış dokunan çeşitli kilimlerden alabilirsiniz.
Çatak ve Bahçesara ilçelerinde üretilen Çatak, Bahçesaray ceviz oymacılıgı hediyelik eşyalarından alabilirsiniz.
Ayrıca meşhur otlu peyniri ve Çatak balından alabilirsiniz.

Van’da Ne Yapılır? Aktiviteler Neler?

  • Geveli ilçesinde ki Abalı Kayak Merkezinde kış sporları yapabilirsiniz.
  • Her yıl haziran ayında düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat festivali’ne katılabilirsiniz.
  • Eylül ayında Erçek Gölü Flamingo Göçü Festivali ve eylül ayının ikinci haftasında Akdamar Adası Ayin Törenlerine katılabilirsiniz.
  • Tarihi ve kültürel yapıları gezmenin, doğa yürüyüşleri yapmanın yanı sıra damak çatlatan lezzetlere sahip yöresel yemekleri tadabilirsiniz.
  • Dalış yapabilirsiniz. Göl’de birçok dalış noktaları mevcuttur. Akdamar, Çarpanak ve Adır Adası bunlardan bazılarıdır.
  • Yamaç paraşütü yapabilirsiniz. En çok tercih edilen yamaç paraşütü yapma noktası Artos Dağıdır.
  • Rafting yapabilirsiniz. Bu spor için tercih edilen ilk yer Müküs Çayıdır.

Van’da Yapmadan Dönme!

Ürünleri her ne kadar İran’dan gelsede adı Rus Pazarı olan çarşısını ve Tarihi Van Peynirciler Çarşısı’nı gezmelisiniz. Dünya üzerinde yaşanan en eski kentlerden birisi olan Van tarihi güzelliği ve eşsiz doğası ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatır. Zengin mutfağının eşsiz lezzette olan çeşitli et, sebze ve enfes hamur işi yemeklerini mutlaka tatmalısınız. Van ketesi, sengeser ve lavaş şehirde öne çıkan hamur işi lezzetleri arasındadır.

Van’daki Tarihi Yerler

  • Van Kalesi
  • Van Müzesi
  • Hoşap Kalesi
  • Vanadokya
  • Çavuştepe Kalesi
  • Hurkan Köprüsü
  • Yedi Kilise