Taraklı

Taraklı Gezi Rehberi; Taraklı’yı ziyaret etmeyi, gezi ve tatil yapmayı düşünüyorsanız; Nasıl Gidilir, Nerde Kalınır, Ne yenilip içilir, Nesi meşhur, Hangi aktiviteler yapılır soruları için doğru yerdesiniz.

Taraklı ilçesi; Osmanlı döneminden günümüze uzanan tarihi Taraklı evlerinin doğa ile iç içe olması seyahat severlere müthiş bir kültür birikimi katıyor.

Konum itibariyle İstanbul, Ankara, Eskişehir gibi büyükşehirlerin arasında bulunan bu tarihi kent. İnsanların soluk aldığı, gürültülerden uzaklaşarak dinlenebildiği bir yer haline geliyor.

Günübirlik Turlar ile Taraklı ve çevresinde gezi – tur – kahvaltı yapılabilineceği gibi,
Otel-Pansiyon-Butik Otel gibi konaklama tesislerinde konaklayabilirsiniz.

Taraklı ve çecresinde gezebileceğiniz yerler ise şöyle;

Yavuz Sultan Selim dönemindeki Vezir-i Azam Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan bir mimaridir. Kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır.

Tarihi Han

Taraklı, eski bir ticaret yolu olan Bağdat Yolu üzerinde olduğu için kervanların Taraklı’da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği tarihi han, asırlar boyunca yapmış olduğu gibi günümüzde de insanlarla iç içe görücüye çıkıyor.

Tarihi Hamam

Yine osmanlı döneminde yapılmış olan Tarihi Hamam, ilçe merkezinde, Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii’ni merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır.

Çınar Ağacı

Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğinin göstergesi olan 7 asır boyunca Osmanlı kültürünü yapraklarında hissetmiş olan bu Çınar İlçenin Yusuf Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.

Hisar

İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi”tarihi kalıntılar olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar tepesi’ndeki iki su sarnıcı MÖ..1000- MÖ..2000 yılları arasını tarihlemektedir.

Su Değirmeni

Akarsuların başında kurulmuş, su enerjisini dönel hareket enerjisine çeviren çark sisteminden güç alarak dönerek öğütmeye yarayan; halk dilinde “Kara Değirmen” olarak anılan, beş taşlı veya iki taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.