Avşa Adası Gezi Rehberi; Avşa Adası’nı ziyaret etmeyi, gezi ve tatil yapmayı düşünüyorsanız; Nasıl Gidilir, Nerde Kalınır, Ne yenilip içilir, Nesi meşhur, Hangi aktiviteler yapılır soruları için doğru yerdesiniz.

 

Adanın yüzyıllar içinde değişerek günümüze kadar değişen birçok ismi vardır.
Kyzikoslu Dionenes, Propontis adaları anlatırken Meryem Ana Manastırı nedeniyle Panagia adı verildiğinden bahsederler.

Marmara adalarında tarihi incelemeler yapan Gedeon’ a göre Patrikhane tarafından verilen 1892 tarihli belgede ise, adanın ismi Aousia şeklinde yazılmıştır.
Günümüzde ise adanın tarihi isminin Türkçeleştirilmiş şekli olan Avşa kullanılmaya başlanmış, çıkan bir karar ile adanın resmi adı da Avşa Adası olmuştur.

Adanın ilk yerli halkı hakkındaki ilk yazılı bilgiler Coğrafyacı Strabon ile Tarihçi Plinius’un kitaplarında bulunmaktadır. Hıristiyan din adamları için bir sürgün yeri olarak kullanılan ada bütün Ortaçağ boyunca boş kalmıştır.

Beyazsaray Koyu yani eski Çınar mevkii – Ayazma Avşa adası’nın bilinmeyen geçmişinde önemli bir yer tutmaktadır.

Adanın yaşayan en büyük Çınarı’nın yıldırım düşmesi sonucu yanarak tahrip olması geniş gövdesinin bir anıt gibi köklerinden fışkıran kaynak suyunun yanında yıllardan beri tarihe tanıklığını engelleyememiştir.

Avşa Adasında Ne Yenir?

Avşa adasında gidilebilecek çok fazla kafe veya restoran bulunmaktadır. Kahvaltı yapmak için gideceğiniz en ideal yer iskele meydanına çıktığınız an karşınızda beliren kafeler olacaktır. Bu kafelerde çeşit çeşit kahvaltı tabakları veya açık büfe kahvaltı çeşitleriyle karşılaşacaksınız. Aynı zamanda bölgenin etrafında kafelerden ziyade mısır, aburcubur, ev yapımı birçok ürün, çeşit çeşit gözlemeler veya midye de bulabilirsiniz. Sahile yakın mekanlara yaklaştığınızda ise karşınıza kebapçılar, sandviç, tost veya döner tarzı yiyecekler satan yerlerle karşılaşacaksınız. Akşam olduğunda da sahil boyunca görebileceğiniz birçok restoran göreceksiniz. Şimdiden hepinize iyi eğlenceler diler gününüzün güzel geçmesini umarız.